4 İsrailli'den biri ülkeden kaçmayı planlıyor!
İran nükleer silahlara sahip olursa
23.05.2009
İsraillilerin dörtte birine yakını, İran'ın nükleer silahlara sahip olması durumunda ülkeyi terk etmeyi düşünüyor.
Tel Aviv Üniversitesine bağlı İran Etütleri Merkezince düzenlenen bir kamuoyu yoklamasına göre, İran'ın nükleer silahlara sahip olması durumunda İsraillilerin yüzde 23'ü, ülkeyi terk edebileceği mesajı verdi.
509 yetişkin İsrailli arasında yapılan kamuoyu yoklamasına katılanların yüzde 85 dolayındaki bölümü, İran'ın atom bombasına sahip olmasından korkuyor. Yüzde 57 oranındaki bir grup ise ABD'nin İran'la diyaloğu öngören yeni inisiyatifinin başarısız olacağı görüşünde. İsraillilerin yüzde 41'i ise siyasi gelişmeleri beklemeksizin İsrail'in İran'ın nükleer tesislerini vurması gerektiğine inanıyor.
İran Etütleri Merkezi Başkanı Prof. Dr. David Menaşri, kamuoyu yoklamasının sonuçlarıyla ilgili olarak Haaretz gazetesinde yayımlanan açıklamasında, "abartılı ve gereksiz korkuları yansıtan bulguların endişe verici olduğunu" söyledi.
Prof. Menaşri, "İran'ın yöneticileri aşırı dinci olabilirler, ama hesap yapmasını da bildiklerinden, İsrail'e karşı nükleer bir saldırının İran'ı yok edecek bir çılgınlık olacağının farkındadırlar" dedi.
Araştırma, kadınlardaki korkunun erkeklerden daha fazla olduğunu ortaya koydu. Kamuoyu yoklamasına katılan kadınların yüzde 83'ü böyle bir senaryodan korktuğunu söylerken, bu oran erkeklerde yüzde 78 olarak belirlendi. Kadınların yüzde 39'u, İran'ın nükleer silahlara sahip olması durumunda ülkeyi terk etmeyi düşündüğünü belirtirken, bu oran erkeklerde yüzde 22 olarak ortaya çıktı.
Yaşın da bu konuda önemli bir unsur olduğu gözlendi. 42 yaş ve üzerindeki katılımcıların yüzde 89'u nükleer bir İran'dan korktuğunu dile getirirken, 18-41 yaş arasındakilerde bu oran yüzde 61 olarak belirlendi.
Araştırma kapsamındaki sol eğilimlilerin yüzde 80 dolayındaki bölümü ile sağ eğilimlilerin de yüzde 67'si, İran'ın nükleer silahlara sahip olmasından derin endişe duyduğunu ifade etti. Ancak kendilerini "ortada" olarak tanımlayanlarda bu korkunun daha fazla görüldüğü ortaya çıkarken, bunların yüzde 88'i İran'ın nükleer bombaya sahip olmasından korktuğunu söyledi.